Właściwości borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska, znana również jako borówka wysoka lub jagoda amerykańska, to owoc rosnący na krzewach pochodzących z Ameryki Północnej. W Polsce ten owoc uprawia się często, a sadzonki borówki amerykańskiej można nabyć w wielu szkółkach roślin. W sklepach zaś, borówki amerykańskie coraz częściej z powodzeniem konkurują z klasycznymi jagodami. Jakimi właściwościami odznacza się ta odmiana borówki?
Walory smakowe borówek amerykańskich
Ze względu na podobny kolor i okrągły kształt, borówkę amerykańską bardzo łatwo pomylić z jagodą, czyli borówką czernicą. Ale to nie są te same owoce! I to nie tylko dlatego, że amerykańska odmiana ma wyraźnie większe owoce, a mimo wszystko jagoda posiada znacznie ciemniejszą skórkę i miąższ. Borówki amerykańskie charakteryzują się wyjątkowym smakiem, który jest delikatniejszy i słodszy niż smak borówki czarnej. Jagody mają zdecydowanie bardziej słodko-kwaskowaty posmak.
Przeczytaj również: Właściwości i walory borówki amerykańskiej
Smak amerykańskich borówek doceniają przede wszystkim dzieci, ale i dorośli zachwycają się ich delikatnym aromatem. Ze względu na te walory smakowe, borówki świetnie nadają się do spożycia na surowo oraz jako dodatek do wielu potraw. Są doskonałym składnikiem deserów z kremami, ciast, muffinów, naleśników czy koktajli, a także mogą być używane do przygotowania dżemów, konfitur i mrożonek. Sadzonki borówek są coraz częściej uprawiane w polskich ogrodach ze względu na ich dużą dostępność na rynku, choćby w ofercie Szkółki Drzewek i Krzewów Owocowych Karoliny Wyrzykowskiej. To umożliwia konsumentom próbowanie owoców świeżych.
Właściwości prozdrowotne borówek amerykańskich
Owoce pochodzące z sadzonek borówki amerykańskiej mają nie tylko doskonały smak, ale też posiadają liczne właściwości odżywcze i zdrowotne. Borówki wysokie są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Wśród wielu cennych dla człowieka składników zawartych w borówkach amerykańskich warto wymienić między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E, witaminę K oraz minerały takie jak potas, magnez, miedź czy żelazo.
Zawierają też antyoksydanty, które mają działanie przeciwzapalne oraz antynowotworowe. Jednym z ich najważniejszych składników są antocyjany opóźniające procesy starzenia. Przy wszystkich swoich zaletach, dodatkowo borówki nie są kalorycznymi owocami, a zatem mogą je spożywać również osoby, które muszą podporządkowywać się regułom diety.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Rehabilitacja
Masaż Leczniczy Tomasz Boratyński Fizjoterapia Gabinet Terapii Manualnej
woj. podlaskie17-300 Siemiatycze, Zaszkolna 16
-
Rehabilitacja
Gabinet rehabilitacji i masażu Revital
woj. warmińsko-mazurskie10-413 Olsztyn, Dworcowa 3 lok. 115
-
Rehabilitacja
Reha Pelvi Fizjoterapia Uroginekologiczna Małgorzata Skolimowska
woj. warmińsko-mazurskie19-300 Ełk, Kościuszki 4 lok. 4