Walory smakowe chleba z płaskurki
Wśród osób, które pragną zdrowo się odżywiać, szczególną popularnością cieszą się różnego rodzaju chleby z maki razowej, żytniej, orkiszowej itp. Jest tak, ponieważ mają one więcej właściwości odżywczych od wypieków z białej mąki pszenicznej. Za tego rodzaju zdrową alternatywę można z powodzeniem uznać także chleb z płaskurki. Czym się on charakteryzuje? Tego dowiesz się poniższego artykułu.
Zalety płaskurki
To prawda, że płaskurka jest odmianą pszenicy, a dokładniej pszenicy orkiszowej. Zboże to posiada jednak bardzo wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Mimo iż zawiera gluten, jest on lepiej tolerowany przez osoby z nietolerancją na ten składnik. Płaskurka zawiera także duże ilości białka, węglowodanów i składników mineralnych, jak żelazo, cynk, magnez czy potas. Ma ona także, co ciekawe, bardzo dużą zawartość beta-karotenu, dzięki czemu pomaga dbać o wzrok. Jeżeli chodzi o jej pozostałe walory zdrowotne, to płaskurka chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, podnosi odporność, jak też zmniejsza ryzyko chorób serca i wspomaga leczeni anemii. Pomaga także obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Warto wiedzieć, że płaskurka uprawiana jest w sposób ekologiczny, jak również, w odróżnieniu od pszenicy, nie podlega modyfikacjom genetycznym.
Czym wyróżnia się chleb z płaskurki?
Mąka z płaskurki ma ciemniejszy kolor niż mąka z pszenicy, a wyroby z niej wyprodukowane odznaczają się pysznym, orzechowym smakiem. Chleb z płaskurki można upiec samemu, wykorzystując do tego celu mąkę z płaskurki, zakwas żytni, letnią wodę i sól. Jedyną trudniejszą częścią tego przepisu jest wykonanie zakwasu żytniego. Chleb taki możemy także znaleźć w niektórych dobrych piekarniach lub sklepach ekologicznych, jeżeli nie czujemy się na siłach, aby samodzielnie go upiec.
Jeżeli chcemy podjąć wyzwanie samodzielnego wypieku chleba z płaskurki, powinniśmy przed wszystkim zaopatrzyć się w mąkę z płaskurki. Zakupimy ją m.in. w sklepie internetowym z produktami orkiszowymi Diogra. Ciekawym połączeniem może być chleb wykonany z płaskurki z dodatkiem orkiszu. Warto wiedzieć, że mąka z płaskurki nadaje się nie tylko do pieczenia chleba, lecz także różnego typu ciast i ciasteczek oraz innych przysmaków na słodko i słono.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana