Jakie mięso i wędliny są odpowiednie dla dzieci?

Większość rodziców przywiązuje dużą wagę do dbania o prawidłowy rozwój dzieci, zwracając uwagę na to, co jedzą i w jakich ilościach, a w następstwie tego coraz staranniej komponując spożywane przez nie posiłki. Jedną z podstawowych zasad zdrowego żywienia jest wprowadzanie do diety produktów zawierających wszystkie potrzebne organizmowi składniki w tym mięso i jego przetwory. Ważne jednak, by robić to we właściwy sposób.
Dlaczego jedzenie mięsa jest potrzebne organizmowi?
Mięso jest ważnym składnikiem diety, ponieważ zapewnia znaczne ilości łatwo przyswajalnego białka oraz witamin i makroelementów, wśród których największą rolę odgrywa żelazo. Jeśli chodzi o witaminy, to można w nim znaleźć m.in. witaminę A i D oraz PP, a także sporo witamin z grupy B, a więc B1, B2 czy B3, jak również B6 wraz z B12 i B9. W mięsie są też pewne ilości witaminy K. Składniki mineralne dostarczane za sprawą jedzenia mięsa to potas i fosfor oraz magnez, jak też cynk, wapń, a także sód. Substancje te znajdują się również w wielu przetworach mięsnych. Warto pamiętać, że zawartość korzystnych dla zdrowia związków jest uzależniona od gatunku mięsa, a także formy, w jakiej jest ono jedzone. Podobnie będzie, jeśli chodzi o strawność. Za łatwo przyswajalne uważane są mięsa i wędliny drobiowe i często to one są podawane dzieciom przede wszystkim.
Mięso i wędliny a dieta dzieci
Podawanie mięsa dzieciom jest wskazane już w okresie niemowlęcym po ukończeniu około 6 miesiąca życia, choć jego ilości powinny być początkowo niewielkie. Gatunki najchętniej wybierane na ten okres to przede wszystkim mięso z indyka, kurcząt, gęsi lub kaczek. Jeśli chodzi o mięso „czerwone”, to zalecane jest mięso wołowe, a zwłaszcza cielęce, jagnięce, a także królicze, przy czym ważne, by nie zawierało ono zbyt dużej ilości tłuszczu. Dobrym pomysłem jest także przygotowywanie wywarów z mięs. W przypadku wędlin dla najmniejszych dzieci zalecane są wyłącznie te, które powstają metodami tradycyjnymi. Produkty wysoko przetworzone można podawać po ukończeniu przez dziecko 36 miesięcy. Najlepszym rozwiązaniem jest podawanie dzieciom wyrobów, które nie zawierają konserwantów, które można znaleźć m.in. w ofercie hurtowni Hurt Mięs z Inowrocławia, zajmującej się sprzedażą wyrobów mięsnych najwyższej jakości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Rehabilitacja
Gabinet rehabilitacji i masażu Revital
woj. warmińsko-mazurskie10-413 Olsztyn, Dworcowa 3 lok. 115
-
Rehabilitacja
Masaż Leczniczy Tomasz Boratyński Fizjoterapia Gabinet Terapii Manualnej
woj. podlaskie17-300 Siemiatycze, Zaszkolna 16
-
Rehabilitacja
Rafał Lewandowski Gabinet fizjoterapii
woj. podlaskie15-453 Białystok, Nowy Świat 9A lok. 4