Jak uchronić się przed zawałem serca
Różnego rodzaju choroby układu sercowo-naczyniowego i spowodowane nimi zawały serca są jednymi z najczęstszych przyczyn śmierci. Wiedzą o tym wszyscy pacjenci i w związku z tym często starają się zrobić wszystko, żeby zmniejszyć u siebie ryzyko powstania zawału. Co można zrobić, żeby faktycznie uchronić się przed zawałem serca? Przede wszystkim należy zmienić styl życia i lepiej zadbać o swoje zdrowie. Więcej na temat ochrony przed zawałami serca przeczytasz w naszym artykule!
Zwiększ poziom aktywności fizycznej
Pierwszym elementem zmiany swojego stylu życia, który pozwoli zmniejszyć ryzyko chorób serca i zawału serca jest zwiększenie poziomu aktywności fizycznej. Regularne wykonywanie ćwiczeń, bieganie, jazda na rowerze czy spacery wzmacniają organizm i sprawiają, że obniża się u nas ryzyko zawału. Aktywność fizyczna pomaga również w kontrolowaniu masy ciała i zapobiega powstawaniu problemów z nadwagą. W trakcie konsultacji w gabinecie kardiologicznym na pewno usłyszymy, że chcąc zacząć ćwiczyć, trzeba jednak pamiętać, żeby formę i intensywność ćwiczeń dostosować do swoich możliwości. Z czasem być może będziemy mogli ćwiczyć więcej i ciężej, ale na początku koniecznie trzeba wejść w tryb ćwiczeń i się do niego przyzwyczaić.
Zacznij stosować zdrową dietę i zadbaj o utrzymanie prawidłowej masy ciała
Ważnym elementem ochrony przed zawałem serca jest też rozpoczęcie stosowania odpowiedniej diety i zadbanie dzięki temu o utrzymanie prawidłowej masy ciała. W jaki sposób dobrać prawidłową dietę, która będzie miała dobry wpływ na serce, wytłumaczył nam nasz rozmówca lekarz kardiolog z Niepublicznego Zakładu Podstawowej i Specjalistycznej Opieki Medycznej Medan w Jarocinie:
Prawidłowo zbilansowana dieta, którą dostarcza się do swojego organizmu wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne, znacznie zmniejsza ryzyko powstania choroby wieńcowej i zawału serca. Na pewno powinno się zmniejszyć ilość spożywanego czerwonego mięsa, tłuszczu i przetworów mlecznych. Zwiększyć natomiast ilość spożywanych warzyw i owoców, roślin strączkowych oraz niektórych gatunków ryb i owoców morza.
Najczęściej pacjentom zaleca się zwiększenie ilości spożywanych orzechów, oliwek czy awokado. Wszystkie te produkty obniżają poziom cholesterolu LDL i mają bardzo dobry wpływ na serce.
Regularnie zgłaszaj się na badania kontrolne
Chcąc zadbać o zdrowie serca, nie można też zapominać o regularnym zgłaszaniu się na badania kontrolne. Takie czynniki jak nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu czy glikemia znacznie zwiększają u pacjenta ryzyko zawału serca. Wszystkie te problemy przebiegają bezobjawowo, dlatego też trzeba tę regularnie zgłaszać się na wizyty kontrolne do lekarza i wykonywać zalecone badania.
Rzuć palenie
Bardzo duże znaczenie dla obniżenia ryzyka zawału serca ma rzucenie palenia. Palenie tytoniu to jeden z najważniejszych czynników ryzyka rozwoju choroby wieńcowej i związanego z tym zawału serca. W dymie tytoniowym znajduje się wiele szkodliwych substancji, które mają negatywny wpływ na serce. Wśród nich jest np. tlenek węgla, który prowadzi m.in. do wzrostu ciśnienia tętniczego i krwi i sprawia, że serce pracuje ciężej i staje się bardziej narażone na powstawanie różnego typu problemów. Zagrożenie związane z paleniem tytoniu według badań jest tym bardziej zwiększone, jeżeli stosuje się antykoncepcję hormonalną. Powoduje to duże zagrożenie zawałem serca u kobiet.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana