Jak przebiega pomiar kwasowości owoców przy użyciu refraktokwasomierza?

Pomiar kwasowości owoców za pomocą refraktokwasomierza pozwala zweryfikować również poziom cukru w danym produkcie. Dodatkowo urządzenia te wyliczają wskaźnik Cukier/Kwasowość. Jak przebiega pomiar kwasowości owoców przy użyciu refraktokwasomierza i na co warto zwrócić uwagę?
Pomiar kwasowości owoców przy użyciu refraktokwasomierza – na czym polega?
Wyróżnia się dwie podstawowe metody pomiaru cukru za pomocą refraktokwasomierza – tradycyjną i alternatywną. Pomiar zawartości cukru jest podstawową czynnością przy ocenianiu stopnia dojrzałości owoców. Do tego zadania stosuje się refraktometr ze skalą %Brix. Na początek, trzeba upewnić się, że gniazdo i pryzmat refraktometru są czyste, sprawdzić odczyt na wodzie i w razie potrzeby wyzerować urządzenie. Następnie dokładnie wysusza się gniazdo i pryzmat, aby nanieść kilka kropel soku. Po tych etapach można odczytać wynik, usunąć próbkę i dokładnie wyczyścić pryzmat oraz gniazdo. Jeśli poszukujesz skutecznego sposobu na weryfikację stanu przydatności owoców, to spektrometria sprosta Twoim potrzebom!
Pomiar kwasowości owoców przy użyciu refraktokwasomierza metodą alternatywną – na czym polega?
Metoda alternatywna przeprowadzana jest za pomocą refraktokwasomierzy z hybrydowym czujnikiem dystrybutora liderów biologii molekularnej Spektometria, który pozwala na pomiar współczynnika załamania światła i przewodnictwa. Przy takim badaniu należy nałożyć kilka kropel soku na czujnik i dokonać pomiaru zawartości cukru. Następnie usuwa się próbkę i czyści gniazda. Kolejny krok to rozcieńczenie soku w proporcji 1:50, położenie na szalce wagi zlewkę i wytarowanie wagi, a także dodanie do zlewki 1.00 g soku. Później należy dodać do niego wody destylowanej, aby otrzymać 50,00 g masy całkowitej. Roztwór dokładnie się miesza i nakłada na gniazdo urządzenia, wykonując pomiar. Wynik zostaje odpowiednio przeliczony na stężenie kwasu.
Pomiar kwasowości owoców przy użyciu refraktokwasomierza – jakie ma zalety?
Refraktokwasomierze nie wymagają zastosowania dodatkowych odczynników – wystarczy rozcieńczyć próbkę z wodą destylowaną. Za pomocą specjalnego adaptera, można wykorzystać jedną próbkę do przeprowadzenia obu pomiarów. Urządzenia te dają możliwość dokładnego pomiaru kwasowości ogólnej i jej automatycznego przeliczania na kwasowość spowodowaną kwasem cytrynowym, winowym czy jabłkowych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana