Dania kuchni azjatyckiej, które każdy powinien spróbować
Restauracje serwujące dania kuchni azjatyckiej są obecnie bardzo popularne. Jest to niezwykle szerokie pojęcie, które obejmuje różnorodne potrawy z takich krajów jak Japonia, Indie, Tajlandia, Wietnam czy Chiny. Znajdziemy tu wszystko. Dania mięsne, rybne i wegetariańskie. Poznaj najpopularniejsze dania pochodzące z Azji i już dziś wyrusz w niezwykłą kulinarną podróż.
Ryż i makaron w roli głównej
Najpopularniejszym dodatkiem do dań kuchni azjatyckiej zdecydowanie jest ryż, gotowany lub smażony. Niezwykle popularny jest także makaron ryżowy. W kuchni chińskiej smażony ryż najczęściej podaje się z warzywami i jajkiem. Ciężko jednak podać jeden przepis na to danie, które pod pewnymi względami przypomina nasz polski bigos. Niby za każdym razem wygląda i smakuje podobnie, dodatki bardzo często się od siebie różnią i zależą od specyfiki danego regionu. W Wietnamie bardzo dużą popularnością cieszy się z kolei xoi, czyli ryż o bardzo lepkiej, kleistej konsystencji. Może być przyrządzany na słodko lub na słono, w najbardziej znanej wersji podaje się go z kurczakiem lub jajkiem.
Co więcej, ryż może być także podawany jako dodatek do niezliczonych innych azjatyckich potraw, np. kaczki po pekińsku. Makaron ryżowy również jest bardzo często wykorzystywanym elementem dań kuchni orientalnej. Jest to m.in. główny składnik popularnego tajskiego przysmaku pad thai. Najczęściej jest on smażony z warzywami, owocami morza, tofu lub mięsem. Bardzo ważnym dodatkiem do takich potraw jest także sos sojowy, który cechuje się charakterystycznym słodko-słonym smakiem.
Sushi ma wiele twarzy
W Europie jednym z najczęściej wybieranych dań kuchni azjatyckiej pozostaje sushi. Lokale serwujące to danie znajdziemy obecnie niemalże na każdym nowo powstającym osiedlu w Polsce. Warto jednak korzystać z usług wyłącznie sprawdzonych restauracji, świetne sushi można zjeść m.in. w food hall Słony Spichlerz w Gdańsku. Na temat tej potrawy powstało wiele stereotypów. Najczęściej myśli się, że sushi to surowa ryba zawinięta w wodorosty. Prawda jest jednak taka, że jest to tylko jeden z wielu rodzajów tego przysmaku. Wyróżniamy m.in. nigiri, czyli kulkę ryżu pokrytą plastrem surowej ryby, maki, tzn. dodatki (np. ryż czy ryba) zawinięte w wodorosty, czy sashimi, czyli przyprawione plastry ryby.
Jeśli chodzi o najpopularniejsze gatunki ryb, które wykorzystuje się do przyrządzania tego dania, to na czele znajdują się m.in. łososie, tuńczyki i węgorze. Co ciekawe, ryba używana do sushi nie musi wcale być surowa. Równie dobrze może być także wędzona lub gotowana. Sporą popularnością cieszy się także sushi z owocami morza, np. paluszkami krabowymi, oraz sushi wegetariańskie, np. z ogórkiem, awokado, marchewką lub tofu. Nie warto zatem zrażać się do sushi już na starcie. Możliwości jest tyle, że każdy znajdzie bowiem coś dla siebie.
Ramen i phở, czyli orientalne zupy
Wśród azjatyckich zup największym powodzeniem cieszą się przede wszystkim dwie potrawy, ramen i phở. Obie z nich nieco przypominają tradycyjny polski rosół, w ostatecznym rozrachunku różnic jest jednak znacznie więcej niż podobieństw. Ramen nie jest daniem skomplikowanym. Składa się z pszennego makaronu, wywaru, różnego rodzaju dodatków oraz tare, czyli esencjonalnego sosu, który umieszcza się na dnie miseczki. Duża ogólność podstawowego przepisu sprawia, że bardzo łatwo można go modyfikować, dostosowując do własnych upodobań. Z łatwością znajdziemy zarówno wersje mięsne, jak i rybne czy wegańskie. Co ciekawe, wywar wykorzystywany do ramenu powinien gotować się nawet kilkanaście godzin.
Zupa phở to popisowe danie kuchni wietnamskiej, które z pewnością jest spokrewnione z ramenem. Również w tym wypadku mamy do czynienia z wywarem, do którego dodaje się makaron i różne dodatki. W tym przypadku stosuje się jednak makaron ryżowy, a nie pszenny. Tradycyjnie przyrządza się dwa główne rodzaje tej zupy – phở bò z wołowiną oraz phở gà z kurczakiem. W wielu restauracjach w centrum Gdańska, a także w niezliczonych innych miejscach w Polsce znajdziemy także różne inne warianty, np. phở wegetariańskie.
Intensywne smaki Indii
Kuchnia indyjska zdecydowanie wyróżnia się na tle innych kuchni azjatyckich. Hinduskie jedzenie jest bardzo wyraziste i niezwykle aromatyczne. Znajdziemy tam prawdziwe bogactwo przypraw, ziół i oryginalnych dodatków. Wśród często wykorzystywanych elementów można wymienić m.in. kurkumę, imbir, pieprz, kmin rzymski czy chili. Z tamtejszą kuchnią najbardziej kojarzy nam się curry, a słowo to może oznaczać zarówno potrawę, jak i mieszankę przypraw, sos czy sposób gotowania.
Wśród dań kuchni indyjskiej dużą popularnością cieszą się takie przysmaki jak butter chicken, kurczak tikka masala czy tandoori. Potrawy najczęściej podawane są z ryżem lub chlebkiem naan, czyli płaskim chlebem bazującym na drożdżach. W Indiach mieszka wielu wegan, dlatego też większość tamtejszych dań funkcjonuje zarówno w wersji mięsnej, jak i bezmięsnej. Wśród wegańskich dodatków do dań największą popularnością cieszą m.in. takie składniki jak tofu, soczewica, bataty czy groch.
Street food, czyli sajgonki i nie tylko
W wielu miejscach w Polsce znajdziemy również orientalne fast foody. W kuchni azjatyckiej znajdziemy m.in. wiele różnych rodzajów krokietów i pierożków. W naszym kraju największą popularnością cieszą się sajgonki, czyli różnego rodzaju dodatki zawijane w ciasto lub papier ryżowy. Swoich zwolenników mają także pierożki dim sum, bułeczki bao czy kanapki bánh mì. W barach szybkiej obsługi dostaniemy także orientalny zupy oraz liczne dania z ryżem i makaronem. To właśnie jest piękne, że kuchnią azjatycką możemy delektować się zarówno w wykwintnych restauracjach, jak i w modnych knajpach typu street food czy barach szybkiej obsługi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana