Czy wszystkie przyprawy nadają się do obróbki cieplnej?

Przyprawy są to suszone lub świeże zioła i inne części roślin stosowane w celu poprawy walorów smakowych konkretnej potrawy. W szerszym kontekście słowem przyprawa określa się także każdy składnik dodany do potrawy, który wzmacnia lub zmienia jego smak, jak np.: sól, sos sojowy, cukier itp. Zwykle przyprawy dodajemy podczas gotowania, pieczenia lub smażenia. Czy jednak każda przyprawa nadaje się do obróbki cieplnej? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.
Rola przypraw w sztuce kulinarnej
Właściwie trudno wyobrazić sobie smaczną potrawę bez dodatku jakichkolwiek przypraw. Tego rodzaju potrawy uważa się za bezsmakowe i przeznaczone chyba tylko jedynie dla niemowląt. Przyprawy dodają smaku, lecz to nie jedyne ich zadanie. Mają one także walory zdrowotne. I tak na przykład istnieje cała gama przypraw poprawiających trawienie, jak np. oregano, majeranek, kminek, lubczyk, cząber czy gorczyca, żeby wymienić tylko niektóre z nich. Niektóre przyprawy, jak np. goździki, imbir czy tymianek, mają z kolei właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Przyprawy w połączeniu z różnymi rodzajami mięs czy ryb wydobywają i podkreślają ich smak, zwłaszcza gdy przyrządzimy marynatę z ich dodatkiem.
W jakiej postaci powinniśmy spożywać przyprawy?
Przyprawy możemy spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce cieplnej. Przyprawy suszone możemy gotować czy piec w potrawach, a także posypywać nimi już gotowe potrawy czy sałatki. Sama obróbka cieplna przypraw suszonych może pomóc wzmocnić niektóre smaki i aromaty, czyniąc je bardziej intensywnymi, niż w przypadku surowych przypraw. Natomiast w przypadku liści świeżych ziół, jak bazylia, oregano czy kolendra itp., lepiej dodawać je pod sam koniec gotowania lub dopiero na talerzu, gdyż łatwo tracą one swój aromat. Podobnie jest w przypadku mieszanek dekoracyjnych, które dodajemy już na talerzu.
W ten sam sposób postępujemy z marynatami czy gotowymi sosami do sałatek dostępnymi w sklepach, tzn. stosujemy je wyłącznie na surowo. W ofercie producenta mieszanek przyprawowych Polsmaki znajdziemy szeroki wybór różnego rodzaju przypraw do gastronomii, jak i użytku domowego. Jeżeli mamy wątpliwości, jak stosować daną przyprawę, warto za każdym razem sprawdzić opis na etykiecie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Rehabilitacja
Gabinet masażu leczniczego i rehabilitacji mgr Tomasz Olejniczak
woj. łódzkie91-134 Łódź, Rojna 81A
-
Medycyna estetyczna
QueenB Centrum medycyny estetycznej zdrowia i urody Barbara Kasprzak
woj. kujawsko-pomorskie87-100 Toruń, Małe Garbary 1 lok. 3
-
Rehabilitacja
Masaż Leczniczy Tomasz Boratyński Fizjoterapia Gabinet Terapii Manualnej
woj. podlaskie17-300 Siemiatycze, Zaszkolna 16
-
Masaż - usługi
Grzegorz Kazberuk Gabinet masażu
woj. podlaskie15-399 Białystok, Transportowa 4 lok. 9